Yuk Cho/Botterápia


A yuk szó jelentése bot, a cho a ragaszkodás vagy tapadás. Ez a gyakorlat sajátos helyet foglal el a hagyományos tibeti orvostudomány (TTM) külső terápiáiban.
A Négy Tantrában nem tanítják, viszont utalások vannak rá, még régről.

A Stick Therapy szájhagyomány alapján terjedt mestertől tanítványra, nem túl nagy létszámban, ezért is lengi körül titokzatosság.
A terápia különféle orvosi / spirituális gyökerei régmúlt korokban a Bon kultúrában, a Ngakpa hagyományban különösen a Nyingmapa iskolában lelhetőek fel.
A Yuk Cho kapcsolódik Vajrapani, Yamantaka és Hayagriva (spirituális) gyakorlataihoz is.
Dr. Nida Chenagtsang kutatásainak, tanításainak köszönhetően új erőre kapott. Tibetben a mai napi tanítják és alkalmazzák újra ezt az egyedülálló, csodálatos kezelési módszert.

A terápiára használt rudakat hagyományosan rattanbotból készítik, és az egyik végén kicsi zacskó található,
amely gyógynövényeket tartalmaz, (többnyire mustármagot és koriandermagot), vagy egymástól eltérő méretű, fagolyókat, fatojásokat.
A botok különböző módokon alkalmazhatók: érintés, dörzsölés, ütögetés és görgetés.
A tisztán mechanikus hatás mellett, ha a Bot terápia spirituális aspektusa élettelen, akkor hiányos a gyógyítási képességeiben.

A Bot terápia teljesen a szakember szakértelmétől függ - tudni, hogy hol érdemes megérinteni, hogyan kell megérinteni, mit érdemes megérinteni. Fontos a terapeuta és a kliens szándékának tisztasága. Megköveteli a gyógyítótól, hogy megértse a egészség és a betegség összefüggéseit, - az anatómia, a fiziológia és a finom energetikai test anatómiáját és működését.

A Yuk Cho javasolt a stressz, izomfájdalom, energia elzáródások, a rLung (szél) energia elakadás, stagnálás, merevség vagy a bénulás, valamint az emésztési problémák túlnyomó többségének kezelésére, valamint alvási problémák esetében is.
A Yuk Cho beépíthető a Ku Nye masszázsba,vagy önálló kezelésként is alkalmazható.
Tünetek felerősödésekor (túlzott vörösödés lokálisan), a kezelés köpölyök segítségével egészíthető ki.


Yuk Cho / bot terápia eszközei
köpölyözés