Gong-relax, Gongfürő


A gong, mint hangszer több-ezer éves múltra tekint vissza. Őseink szerint bármilyen betegségből ki lehetett gyógyítani azt az embert, akit folyamatosan 10 napon keresztül "gongoztak". Kínában a mai napig mind a gong mind a készítő mester nagy megbecsülésnek örvend.

Már a korai civilizációkban is tanulmányozták a rezgések emberi szervezetre gyakorolt hatását. A jelenlegi tudományos álláspont szerint a betegségek kezelésében egyre értékesebb eszközzé válik a hang illetve annak használata. A mai gongfürdős, hangrelaxációs foglalkozások a keleti gong meditációból alakultak ki. A gongot "életre keltve" olyan érzésünk keletkezik, mintha egy kórusnyi énekhang szólalna meg egyszerre, lágyan és erőteljesen egy időben. A kirezgő hanghullámok ezer és ezer újabb hangot, majd lecsengésekor ezek többszörösét produkálják a felhangjaikban. Nem hiába tartja a mondás, hogy "egy gong, egy zenekar".

A gong hangjai, hangrezgései két különböző szinten hatnak egy időben. Az első szinten, mint rezgésterápiás hangeszköz által keltett fizikai rezgések, a fizikai testre fejtik ki jótékony hatásukat. A hangrezgések behatolnak és át -illetve felrezegtetik a test minden egyes sejtjét. A rezgések a sejtmembránon keresztül beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait. A mélyebb, alacsonyabb Hz-tartományba eső hangok izomlazító, fájdalomcsillapító hatásairól ismertek, míg a magasabb hangok a fellazított szövetek közt mélyebben tudnak a fizikai testbe hatolni.

Mentális szinten a lágy felhangok feloldják az érzelmi blokkokat, melyek számos betegség forrásai, regenerálják a paraszimpatikus idegrendszert. Sok esetben ezek az oldások a hallgatóban sírás, nevetés formájában jelennek meg. A rezgések az energia-testen és a csakrákon keresztül is befogadásra kerülnek, így az aurából feloldják, majd eltávolítják az oda nem illő energetikai lerakódásokat.

Tudat szintjén a gong használatakor az emberek ellazulnak, kiegyensúlyozottabbá válnak. Ezáltal a résztvevők minden erőfeszítés nélkül eljutnak egy mély meditatív állapotba. A tiszta hanghullámok, mély "alfa, delta" hangok az elme kikapcsolása által egyenesen a problémák gyökereire hatnak.

A gong simogatja a lelkünket, javítja a hangulatunkat, miközben kényezteti a testérzetünket is. Heti rendszerességű gongfürdő javasolt azoknak, akik hatékonyabb regenerálódásra és kikapcsolódásra vágynak.